joi, 26 ianuarie 2012

Intrebari uzuale

"Dumnezeu nu ţine seama de vremurile de neştiinţă şi porunceşte acum tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască; pentru că a rânduit o zi în care va judeca lumea după dreptate, prin Omul pe care L-a rânduit pentru aceasta şi despre care a dat tuturor oamenilor o dovadă netăgăduită, prin faptul că L-a înviat din morţi…" (Faptele apostolilor 17:30-31)


In viata noastra cotidiana ne intalnim adesea cu intrebari, multe intrebari. Unele sunt curiozitati ale noastre, altele servesc pe post de subiect al discutiei, altele cauta motive in diferite situatii, unele le putem categorisi ca intrebari simple, pe cand altele pot fi considerate intrebari complicate sau grele. In randurile care urmeaza ma voi ocupa de cateva intrebari simple, adresate textului mai sus citat, care le folosim adeseori in vorbirea noastra, dar care au raspunsuri grele insa deloc complicate.

1. Cine? - Dumnezeu
Prima intrebare este cea care ne desemneaza subiectul frazei, al discutiei, expeditorul ei, protagonistul ei, generatorul ei, cum vrei sa-l numiti. Raspunsul este cat se poate de simplu; Dumnezeu. Da, El este subiectul principal, Cel care ni se adreseaza, Cel care face actiunea posibila.

2. Ce face?
Acum, ca am stabilit Cine este subiectul, voi incerca sa raspund si la intrebarea "Ce face?". Din moment ce Dumnezeu are doua caracteristici principale, bunatatea si dreptatea, El face doua actiuni simultan, de asemenea dependente una de cealalta.

a. Actiunea care ne arata bunatatea lui Dumnezeu - Nu ţine seama de vremurile de neştiinţă
Dumnezeu, in bunatatea Lui fata de noi, alege sa nu Isi aduca aminte de pacatele noastre, alege sa nu se uite la trecutul nostru murdar, alege sa lase la o parte toate imperfectiunile si greselile noastre, alege sa nu tina seama de vremurile noastre in care nu stiam ca tot ceea ce facem este rau, dar acest lucru nu trebuie confundat cu faptul ca Dumnezeu uita. NU! Dumnezeu nu este om sa uite, pur si simplu El, din dragoste pentru noi, NU VREA sa isi aduca aminte de greselile noastre, tocmai pentru a vedea in noi chipul Sau, asa cum El a dorit de la inceput, sa fim dupa chipul si asemanarea Sa.

b. Actiunea care ne arata dreptatea si suveranitatea lui Dumnezeu - Porunceşte
Dumnezeu, pe langa faptul ca este bun, este drept, si mai mult de atat, este suveran peste toate lucrurile. Aceste caracteristici sunt inglobate in actiunea lui Dumnezeu de ne porunci noua, creeaturilor sale ce sa facem, pentru ca El este drept si dreptatea Lui tine in veac! El nu ne da porunci doar pentru a fi constransi, Dumnezeu ne da porunci pentru ca ne iubeste si de dragul nostru de El ne spune ce sa facem si cum sa facem. Asa cum parintii le poruncesc copiilor sa nu se apropie de plita sau sa isi ceara iertare cand fac greseli, asa si Dumnezeu ne porunceste si noua sa nu facem anumite lucruri sau sa facem altele.

3. Cand? - Acum
Raspunsul la intrebarea aceasta ne arata timpul cand Dumnezeu face actiunile amintite mai sus. ACUM! Acum El hotaraste sa nu tina seama de vremurile tale de nestiinta, acum El vrea sa fii mantuit, acum El iti porunceste. Este un imperativ, ACUM! Fara amanare!

4. Cui? (porunceste) - Tuturor oamenilor de pretutindeni
Daca exista un expeditor, exista si un destinatar, iar acel destinatar sunt eu, esti tu, este vecinul tau, vecina ta, dusmanul tau, prietenul tau, TOTI. Dumnezeu porunceste acum tuturor oamenilor, albi, negri, galbeni, saraci, bogati, scoliti, nescoliti, absolut tuturor oamenilor, fara exceptie. Ce onoare sa fim destinatarii mesajului lui Dumnezeu! Ce onoare sa ne vorbeasca Dumnezeu noua, noua pacatosilor!

5. Ce sa faca? (oamenii) - Să se pocăiască
Porunca lui Dumnezeu este da si amin. Si aceasta este "PACATOSULE POCAIESTE-TE!". Tu, destinatarul mesajului lui Dumnezeu, pocaieste-te. Daca nu sti ce inseamna sa te pocaiesti, te anunt; pocainta inseamna intoarcere la Dumnezeu. In limba ebraica, cuvantul pocainta este tradus prin "intoarcere la origini", adica intoarcere la statutul de copil al lui Dumnezeu, creeatie a lui Dumnezeu, perfecta si nepervertita de pacat. Asta inseamna pocainta, sa nu tina seama Dumnezeu de vremurile tale de nestiinta, sa nu te faca dupa pacatele tale, ci dupa mila si indurarea Sa. POCAIESTE-TE!

6. De ce? (sa se pocaiasca) - Pentru că a rânduit o zi în care va judeca lumea
Om bun, ia in vedere acest lucru, si anume ca intr-o zi ne vom infatisa toti in fata lui Dumnezeu si atunci nu va exista drum inapoi, ci doar regrete. Ia in vedere acest lucru si hotaraste astazi si acum sa te pocaiesti. Va veni ziua cand nu te vei putea dezvinovati, ziua in care Dumnezeu te va judeca. Gandeste-te la asta.

7. Cum? (va judeca) - După dreptate, prin Omul pe care L-a rânduit pentru aceasta şi despre care a dat tuturor oamenilor o dovadă netăgăduită, prin faptul că L-a înviat din morţi…
In ziua cand te vei afisa in fata lui Dumnezeu, El va lua in seama daca ai indeplinit porunca lui, cea de a te pocai. In functie de ceea ce ai facut tu, daca te-ai pocait sau nu, El isi va exprima bunatatea Lui fata de tine, adica nu va tine seama de vremurile de nestiinta. Dupa dreptate, asa, ai ascultat, vei trece la dreapta Sa, nu ai ascultat, vei trece la stanga Sa si vei fi judecat de catre Domnul Isus Hristos, Cel rastignit si inviat, Cel care era de la inceput si care este etern, Cel prin care s-au facut toate. El, Mielul lui Dumnezeu junghiat la Golgota, El te iti va spune "Pentru tine am murit!". Dar oare in ce mod iti va spune aceasta? Cu fata-i surazanda de bucurie ca L-ai acceptat ca Domn si Mantuitor al tau? Sau cu ochii in lacrimi, suspinand ca tu in loc sa alegi dragostea Sa, ai ales altceva distrugandu-ti orice sansa de a gusta catusi de putin din prezenta lui Dumnezeu in viata ta pe vecie!

Acum la final, va las versurile unei cantari.
Unii-L urmeaza pe Domnul Isus. Vrei si tu, vrei si tu?

Au bucurie si pace de sus. Vrei si tu?
Mare e Domnul si dragostea Sa,
Mare-ndurare ce vesnic va sta,
El Si-a dat viata sa fim noi salvati. Vrei si tu?

Unii-au fost smulsi de la moarte si chin. Vrei si tu, vrei si tu?
Au fost spalati, mantuiti pe deplin. Vrei si tu?
Mare e Domnul si dragostea Sa,
Mare-ndurare ce vesnic va sta,
El Si-a dat viata sa fim noi salvati. Vrei si tu?

Multi s-au intors ca si fiul pierdut. Vrei si tu, vrei si tu?
Ei au iertare de tot ce-au facut. Vrei si tu?
Mare e Domnul si dragostea Sa,
Mare-ndurare ce vesnic va sta,
El Si-a dat viata sa fim noi salvati. Vrei si tu?

Multi urca azi pe cararea spre cer. Vin' si tu, vin' si tu!
Ei au aflat bucurii ce nu pier. Vin' si tu!
Mare e Domnul si dragostea Sa,
Mare-ndurare ce vesnic va sta,
El Si-a dat viata sa fim noi salvati. Vrei si tu?
Mare e Domnul si dragostea Sa,
Mare-ndurare ce vesnic va sta,
El Si-a dat viata sa fim noi salvati. Vin' si tu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu