luni, 27 iunie 2011

Atitudini (pozitii) fata de planul lui Dumnezeu

Matei 1:18-1:25
Matei 2:1-18

De obicei acest text se citeste la sarbatoarea nasterii Domnului nostru Isus Hristos, dar dincolo de mesajul nasterii Mantuitorului din acest text as dori sa meditam putin asupra catorva aspecte privitoare la acest eveniment.

Planul lui Dumnezeu de la inceput a fost acela de a avea oameni asemenea Lui si Dumnezeu asa l-a creat pe om, asemenea Lui. Insa omul a pervertit acest plan al lui Dumnezeu si renuntand la calitatile ce le avea primite de la Dumnezeu. Insa Dumnezeu in dragostea Sa, nu a renuntat la acest plan si a introdus sistemul de jertfe pentru iertarea pacatelor noastre, sistem care si acesta s-a dovedit destul de ineficient si superficial tratat de catre oameni. Dumnezeu vazand aceasta L-a trimis pe Domnul Isus Hristos ca jertfa suprema pentru iertarea noastra definitiva si pentru a redobandi calitatile ce le aveam de la inceput in Eden; sa fim asemenea lui Dumnezeu. Astfel dar, Domnul Isus face parte din planul lui Dumnezeu de la inceput.

Haideti sa privim in textul mentionat ce atitudini au avut oamenii fata de planul lui Dumnezeu, fata de venirea Domnului Isus in lume pentru a indeplini misiunea iertarii noastre. De la bun inceput putem imparti atitudinile in doua mari categorii:
  • atitudinile celor din poporul lui Dumnezeu;
  • atitudinile celor care nu sunt din poporul lui Dumnezeu.
I. Atitudinile celor din poporul lui Dumnezeu
Cei din poporul lui Dumnezeu au avut si ei atitudini diferite fata de planul lui Dumnezeu. Din textul mentionat la inceput, putem observa atitudinile fecioarei Maria si a lui Iosif.

1. Atitudinea ferioarei Maria
Maria, femeie credincioasa si tematoare de Dumnezeu, logodnica lui Iosif, primeste vestea de la ingerul Gavril ca va fi insarcinata de la Duhul Sfant al lui Dumnezeu cu un copil de parte barbateasca, caruia ii va pune numele Isus. Pentru a vedea reactia ei la aflarea vestii haideti sa privim in evanghelia dupa Luca la capitolul 1. Imediat dupa aflarea vestii, ea devine uimita si nedumerita de ceea ce se intampla fiindca era fecioara (Luca 1:34). Cand ingerul ii clarifica lucrurile si ceea ce avea sa se intample si ca ea va naste pe Fiul lui Dumnezeu, Maria accepta imediat planul lui Dumnezeu, lucru ce il putem observa in exclamatia ei: "Iata roaba Domnului. Faca-mi-se dupa cuvintele tale!" (Luca 1:38). De asemenea Maria este bucuroasa si fericita asa cum marturiseste ea Elisabetei: "Si mi se bucura duhul in Dumnezeu, Mantuitorul meu, pentru ca a privit spre starea smerita a roabei Sale. Caci iata ca de acum incolo toate neamurile imi vor zice fericita" (Luca 1:47-48). Aceasta este pozitia Mariei fata de planul lui Dumnezeu, aceea de acceptare!

2. Atitudinea lui Iosif
Iosif, barbat din semintia lui Iuda, neprihanit, logodnicul Mariei, afla ca Maria a ramas insarcinata, iar ca sa nu o faca de rusine, el decide sa o paraseasca pe ascuns (Matei 1:19). Planul lui Dumnezeu pentru Iosif era ca el sa il creasca pe Domnul Isus, dar el respinge acest plan din cauza rusinii pe care o va suporta logodnica sa. Insa Dumnezeu intervine, iar in timpul unui vis, un inger ii spune sa nu o paraseasca pe Maria caci ea este insarcinata de la Duhul Sfant, va naste un Fiu a carui nume va fi Isus. Dupa acest mesaj al ingerului din vis, Iosif accepta planul lui Dumnezeu si se casatoreste cu Maria (Matei 1:24-25).

II. Atitudinile celor care nu sunt din poporul lui Dumnezeu
Mai inainte am vazut ce atitudini au avut Maria si Iosif fata de planul lui Dumnezeu. In randurile care urmeaza haideti sa vedem ce atitudini au aceia care nu sunt din poporul lui Dumnezeu, conform textului acestia fiind cei 3 magi si Irod.

1. Atitudinea celor 3 magi
Magii erau regi din Rasarit (din vechiul Babilon, Orient) care aveau bogate cunostinte de astronomie. Conform relatarii lor ei au venit in Ierusalim pentru a-L gasi pe Imparatul de curand nascut (Matei 2:2), pentru a I se inchina. Ei stiau din scrierile prorocilor ca Mesia se va naste in Betleemul din Iudea (Matei 2:5-7) si sunt hotarati sa mearga pana la locul unde S-a nascut Mantuitorul, steaua calauzindu-i. Odata ajunsi in locul unde se afla Domnul Isus, ei se arunca cu fata la pamant si I se inchina si cu darurile aduse: aur, tamaie si smirna, fiecare din ele avand semnificatia lui; aur pentru Imparat, tamaie pentru Mare Preot, smirna pentru Prooroc. Observand actiunile lor, putem trage concluzia ca ei desi nu erau din poporul lui Dumnezeu, accepta planul Sau fiind constienti de identitatea persoanei Domnului Isus si aleg sa I se inchine Lui. Ei vin in Betleem sa se inchine Imparatului!

2. Atitudinea lui Irod
Irod era imparatul evreilor, desi nu apartinea poporului lui Dumnezeu, el la origini fiind edomit, fiul lui Antipater Edomitul. A fost pus in fruntea poporului de catre romani, mai intai ca si guvernator al Galileii, apoi ca si imparat(rege) al Iudeii. De la bun inceput el nu accepta planul lui Dumnezeu, incercand sa se opuna, ordonand omorarea tuturor pruncilor de parte barbateasca mai mici de 2 ani (Matei 2:16). El nu izbuteste in planul sau de a-L omori pe Domnul Isus, caci un inger al Domnului l-a trimis pe Iosif impreuna cu Maria si cu Domnul Isus in Egipt. Desi nu a izbutit el totusi s-a impotrivit iar Sfanta Scriptura ne spune despre el ca a murit (Matei 2:19). Este evident ca si cei prezentati mai sus au murit, dar despre Irod, Scriptura mentioneaza acest lucru intr-un mod categoric. Atitudinea sa a fost una de respingere totala a planului lui Dumnezeu, cu tot cu consecintele suportate.


Da, atitudinile oamenilor fata de planul lui Dumnezeu au fost, sunt si vor fi cu siguranta diferite, insa haideti sa reflectam serios asupra atitudinii pe care o luam noi personal, caci aceasta ne poate conduce spre binecuvantare sau spre blestem. Dumnezeu poate interveni in viata noastra pentru a ne schimba atitudinea, dar daca El nu intervine si ne lasa in voia mintii noastre blestemate, cu ce ne vom alege? Domnul are un plan cu fiecare in parte; tu ce pozitie iei fata de planul lui Dumnezeu cu privire la viata ta? Domnul sa ne dea intelepciune sa ne raportam corespunzator la planurile Sale, caci ele sunt pentru desavarsirea noastra, nu pentru prabusirea noastra!

AMIN!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu